Onze collectie

Meer dan één verhaal

De uitgebreide collectie van het VolXmuseum is onderverdeeld in vier thema's.

1900

In de oude arbeiderswoning, waar rond 1900 zes families woonden zonder stromend water, zonder gas of elektriciteit en met slechts één "gemak", zoals een toilet toen genoemd werd, zie je het grote contrast met onze moderne tijd. Denk daarbij ook aan grote, arme gezinnen met gemiddeld 5 tot 12 kinderen, waar iedereen met iedereen moest samenleven. Leven en dood lagen er ook heel dicht bijeen.

Je bezoekt hier een "pomphuis", een "woonkamer" en een "rouwkamer". Een authentiek "volkscafé", een verzameling van voorwerpen van het rijke verenigingsleven en een oud klasje vullen dit thema verder aan.

Archeologie & Geschiedenis

De rijke geschiedenis van Deurne wordt hier verteld aan de hand van vele vondsten uit archeologische opgravingen in de bodem van Deurne en de naaste omgeving.

Wat denk je van restanten van een walvissenkerkhof, mammoettanden, gebruiksvoorwerpen vanaf de ijstijd tot oude Belgen en Middeleeuwen? Allemaal te vinden en te bekijken in deze themakamer.

Ontdek de Archeozolder.

Wagensmidse & Ambachtenzolder

Achteraan het hoofdgebouw stond vroeger een houten atelier. In 1928 werd die constructie vervangen door deze bakstenen werkplaats. Je ziet hoe de gebroeders Vermeiren hier talrijke karren en rijtuigen vervaardigden en construeerden om te verkopen of om te verhuren. Oude technieken van ijzer- en houtbewerking stammen uit een tijd zonder machines.

Op de zolder vind je een ruime collectie voorwerpen en illustraties van oude, verdwenen en vaak vergeten ambachten: hard labeur en vakmanschap gingen hand in hand.

Schildersmuseum

Wat verder in het straatje, in nummer 9, ligt het unieke Schildersmuseum verborgen. Boordevol voorwerpen die herinneren aan de glorieuze kunst van schilders-decorateurs, die de mooiste decoraties en imitaties borstelden in grote sjieke huizen, kastelen, hoven van plaisantie en kerken.

Ook een oude drogisterij met winkeltoog en een verzameling waardevolle voorwerpen geven een beeld van vervlogen tijden.

Het VolXmuseumblad

Sinds 2008 bracht Turninum Volksmuseum Deurne vzw een tijdschrift uit onder de naam "Turninum", helemaal gewijd aan typisch Deurnse geschiedenis: evolutie van straten, beroemde inwoners, archeologie, architectuur, heemkunde, industrieel erfgoed ...

In 2020 werd het tijdschrift omgedoopt tot het trimestriële "Het VolXmuseumblad" en wordt het gratis thuisbezorgd aan alle leden.

Ontdek de volledige artikellijst.